Ι. Ν. Παναγία “Η Γλυκογαλούσα”

O Ναός Παναγία η Γλυκογαλούσα, είναι Ορθόδοξος Ιερός Ναός που βρίσκεται στην ενορία του Ιερού Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου Θήρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας, Αμοργού & Νήσων και λειτουργεί ως κεντρικό ενοριακό παρεκκλήσιο. Εκτιμάται ότι έχει κτιστεί τον 16-17ου αιώνα με μεταγενέστερη προσθήκη του δευτέρου κλίτους του Ναού. Αρχικά στον Ιερό Ναό της Γλυκογαλούσας τιμάτο ο Άγιος Γεώργιος. Στις αρχές του 18ου αιώνος μετά την θαυματουργική εύρεση και τοποθέτηση σε αυτόν τον Ιερό Ναό της Ιεράς εικόνος της Παναγίας της Γλυκογαλούσας ή Γλυκολαλούσας, η τιμή προς το πρόσωπό της Υπεραγίας Θεοτόκου επεσκίασε αυτή την του Αγίου Γεωργίου. Η εικόνα βρέθηκε από έναν ψαρά κάτοικο του Καρτεράδου μέσα σε μια εσοχή της καλντέρας ύστερα από φως το οποίο διέκρινε να έρχεται προς αυτόν από το σημείο της εικόνος. Ο Ιερός Ναός είναι δίκλιτος με διπλό τρούλο και καμπαναριό πάνω από την είσοδο του και με καθέδρα στο ιερό του.

Η ονομασία ως «Γλυκογαλούσα» αρχικά λήφθηκε από τα θαύματα που επιτελούσε η Παναγία στις θηλάζουσες μητέρες που είχαν διακοπή της γαλουχίας τους. Σήμερα τα θαυμαστά σημεία της Παναγίας και ιδιαίτερα στην θεραπεία που παρέχει στις γυναίκες με καρκίνο στον μαστό δικαίως δικαιολογούν την ιδιαίτερη ευλάβεια και προσκύνηση στο σεπτό εικόνισμά της που αποδίδεται από όλους τους κατοίκους του νησιού.

Κατά μια άλλη παράδοση η ονομασία αρχικά φερόταν ως «Γλυκολαλούσα» διότι υπήρχε συνήθεια την παραμονή της εορτής στον εσπερινό να αφήνουν ελεύθερα ωδικά πουλιά μέσα στο Ιερό Ναό σε ένδειξη ευχαριστίας προς την Παναγία.

Ο Ιερός Ναός εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου εορτή των εισοδείων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ο σημερινός παιδικός σταθμός ο οποίος έχει το όνομα Της και βρίσκεται στην αυλή του Ιερού Ναού μπορούμε να πούμε ότι είναι μια ζωντανή δράση της Παναγίας της Γλυκογαλούσας εξελισσόμενη από την αρχική υποστήριξη του μητρικού θηλασμού στην σημερινή στήριξη της οικογενειακής ορθόδοξης ανατροφής των νηπίων.

 

Share This